ANP13 feb '12 11:59Aangepast op 13 feb '12 13:11

Beurzen opgelucht na Griekse stemming

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandag winsten zien onder aanvoering van de financiële aandelen. Beleggers waren opgelucht dat het Griekse parlement heeft ingestemd met de extra maatregelen die waren vereist voor nieuwe leningen aan het noodlijdende land.

,,Ondanks het Griekse 'ja' valt de stemming op de beurzen een beetje tegen. We gaan nu minder hard omhoog dan we vrijdag naar beneden zijn gegaan. Naast Griekenland zorgt een succesvolle Italiaanseobligatieveiling voor wat rust op de markten. Daarnaast is het wachten op de bedrijfsresultaten die deze week naar buiten komen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent hoger op 322,93 punten. De MidKap-index won 0,8 procent tot 528,57 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 1 procent.

Ingrijpende bezuinigingen

Italië haalde maandag in totaal 12 miljard euro op met de veilingen van kortlopende obligaties. De rente die het land op de leningen moest betalen, nam opnieuw af.

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Voorafgaand aan de stemming in het parlement betoogden 80.000 mensen in Athene. Daarbij braken opnieuw rellen uit. De Europese ministers van Financiën beslissen naar verwachting woensdag over het nieuwe hulppakket aan Griekenland.

Hoop

De hoop dat een Grieks bankroet zal worden voorkomen, zorgde voor koerswinsten onder de banken en verzekeraars, die veel Griekse staatsobligaties in handen hebben. In Frankfurt klom de Duitse bankCommerzbank 2,8 procent.

In de AEX voerden de financiële fondsen Aegon en ING de stijgers aan met winsten van 3,4 en 2,5 procent. Boskalis was de sterkste daler met een min van 5 procent. De baggeraar greep naast een opdracht van honderden miljoen euro's voor het Australische Wheatstone lng-project.

Aan kop

In de MidKap ging bank en verzekeraar SNS Reaal aan kop met een winst van 4,2 procent. Wereldhave was de grootste verliezer met een min van 0,9 procent na publicatie van jaarcijfers. Volgens analisten van INGwaren de resultaten van de vastgoedinvesteerder niet bijster sterk.

Op de lokale markt zakte Holland Colours 4,2 procent. De pigmentspecialist zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 3 procent dalen. Ook realiseerde het bedrijf een negatief nettoresultaat doordat de stijgingen in grondstofprijzen niet geheel konden worden doorberekend in de verkoopprijzen van de producten.

Vodafone

In Londen steeg Cable & Wireless Worldwide ruim 29 procent. Het Britse telecomconcern Vodafone overweegt een overnamebod uit te brengen op het bedrijf dat eigenaar is van het grootste glasvezelnetwerk in het Verenigd Koninkrijk.

De euro zat in de lift en was 1,3265 dollar waard, tegen 1,3183 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 99,61 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 118,18 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen