ANP5 mei '12 17:41Aangepast op 5 mei '12 21:12

Bevrijdingsfestivals in heel Nederland

Het bevrijdingsfestival in Haarlem. ANP
Het bevrijdingsfestival in Haarlem. ANP

WAGENINGEN (ANP) - Nederland heeft zaterdag massaal Bevrijdingsdag gevierd. Tijdens in totaal 14 festivals en talloze andere evenementen is gevierd dat er in 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks dat het de koudste 5 mei was in 21 jaar - het werd in De Bilt niet warmer dan 10,2 graden Celsius - was de sfeer goed. Organisatoren spreken van een groot succes.

In de Gelderse stad Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, waren jongeren en ouderen veel met elkaar in gesprek. ,,Veteranen, actieve militairen en bezoekers, onder wie kinderen, praten met elkaar", aldus een woordvoerder.

Bevrijdingsdefilé

Het festival en het traditionele bevrijdingsdefilé in Wageningen werden goed bezocht. Onder anderen minister van Defensie Hans Hillen was aanwezig. Hij gaf een toespraak op het 5 Mei Plein.

Ook in andere steden was het feest. Zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid maakten per helikopter een tocht langs de evenementen. Onder het motto 'Vrijheid geef je door' riepen onder anderen het duo Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo festivalbezoekers op om zich in te zetten voor vrijheid.

Behalve Wageningen deden de artiesten onder meer Zwolle, Haarlem, Groningen, Den Haag, Roermond en Vlissingen aan. In geen van de steden is melding gemaakt van ongeregeldheden. Ook de evenementen in Amsterdam verlopen zaterdagavond rustig en zonder incidenten, aldus de politie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen