ANP10 aug '12 07:07

Beursgang levert Manchester United minder op

LONDEN (AFN) - De beursgang van voetbalgrootmacht Manchester United levert minder op dan verwacht. De aandelen zullen worden uitgegeven tegen een prijs van 14 dollar, in plaats van de verwachte 16 tot 20 dollar per aandeel.

Het aandeel Manchester United krijgt vrijdag voor het eerst een notering aan de beurs in New York. Het is het eerste sportteam met een notering sinds het honkbalteam Cleveland Indians in 1998. De Indians verlieten de beurs alweer in 1999.

De introductiekoers van Manchester United geeft de club een waardering mee van 2,3 miljard dollar. Met het plaatsen van 16,7 miljoen aandelen haalt het ruim 233 miljoen dollar op.

Lager

Dat bedrag is lager dan waarop eerder werd gehoopt. Naar verluidt mikten de eigenaren van de club, de Amerikaan Malcolm Glazer en zijn familie, op circa 300 miljoen dollar.

Ook na de beursgang blijft de familie Glazer overigens de controle over de club houden. Aan hun aandelen zit meer stemrecht vast dan aan de aandelen die nu voor het publiek beschikbaar komen.

Schuldenlast

Met de opbrengst van de beursgang wil Manchester United de schuldenlast verminderen. Hoewel de Engelse club geldt als een van de populairste voetbalclubs van de wereld met de grootste schare fans, kampt ze al jaren met een schuldenlast van enkele honderden miljoenen euro's.

United hoopte eerder nog 1 miljard dollar op te halen op de beurs van Hongkong of Singapore, maar die plannen heeft de club laten varen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen