ANP18 mrt '12 16:27

Joachim Gauck president van Duitsland

EPA
EPA

BERLIJN (ANP) - De vroegere predikant Joachim Gauck is zondag zoals verwacht tot president van Duitsland gekozen. Hij kreeg in de Bondsvergadering die de president kiest, 991 van de 1232 stemmen.

Gauck volgt de christen-democraat Christian Wulff op, die vorige maand aftrad nadat het Openbaar Ministerie in de deelstaat Nedersaksen de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, had gevraagd zijn onschendbaarheid op te heffen. Wulff, in 2010 gekozen, wordt van corruptie beschuldigd.

Gauck (72) is de elfde en eerste partijloze president sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949. Zowel de regeringspartijen CDU/CSU en FDP als de oppositiepartijen SPD en Groenen steunden zijn kandidatuur. ,,Wat een mooie zondag'', zei Gauck, nadat hij het presidentschap had aanvaard.

Klarsfeld

De Duitse president wordt gekozen door de Bondsvergadering. Daarin zitten alle ruim 600 leden van de Bondsdag en even groot aantal parlementariërs uit alle 16 deelstaten.

Behalve Gauck waren er nog twee kandidaten. De uiterst linkse partij Die Linke had Beate Klarsfeld (73) voorgedragen, die bekend is geworden doordat zij vroegere nazi's, zoals Klaus Barbie, heeft opgespoord. De uiterst rechtse partij NPD steunde de kandidatuur van de historicus Olaf Rose.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen