ANP25 jan '12 22:26

Fed zet Wall Street in de plus

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn woensdag met winst gesloten. De handel kreeg steun van de bekendmaking van de Federal Reserve dat de rente in de Verenigde Staten zeker tot eind 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent zal blijven. De technologiegraadmeter Nasdaq profiteerde van de sterke resultaten van Apple.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond aan het einde van de handelsdag op een winst van 83,10 punten (0,7 procent) op 12.758,85 punten. De breed samengestelde S&P 500 noteerde 11,41 punten (0,9 procent) hoger op 1326,06 punten. De Nasdaq won 31,67 punten (1,1 procent) tot 2818,31 punten.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken had eerder aangegeven tot medio 2013 het lage renteniveau te zullen handhaven. De rente staat al sinds december 2008 op dat punt. Volgens analisten kwam de verlenging tot eind 2014 niet als een verrassing. De Fed maakte geen extra maatregelen bekend om de economie te stimuleren.

Bescheiden groei

De Fed zei verder dat de Amerikaanse economie een bescheiden groei laat zien, maar dat er nog significante neerwaartse risico's zijn door de spanningen op de wereldwijde financiële markten. De Amerikaanse arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel, maar de werkloosheid blijft hoog, aldus de Fed.

Beleggers kregen daarnaast een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten te verwerken. Apple maakte dinsdag na het slot van de handel de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De winst van de fabrikant van de iPad en iPhone bereikte een recordniveau van 13 miljard dollar. De omzet steeg tot ruim 46 miljard dollar. De verwachtingen van analisten werden ruimschoots overtroffen. Het aandeel steeg 6,2 procent.

AMD

Chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) verwacht dat de omzet in het huidige kwartaal lager uitkomt dan in de 3 maanden daarvoor. Volgens het bedrijf hebben computerfabrikanten, belangrijke klanten van de chipproducenten, last van een gebrek aan harde schijven en de kwetsbare economie. Het aandeel AMD steeg desondanks 3,1 procent.

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft de winst en omzet afgelopen kwartaal opnieuw niet weten te verhogen. Yahoo zag de nettowinst met ruim 5 procent dalen tot 296 miljoen dollar. De omzet liep met 13 procent terug tot 1,3 miljard dollar. In de voorgaande kwartalen liepen de opbrengsten door de slechte markt voor internetadvertenties ook al sterk achteruit. Yahoo verloor 0,8 procent. Concurrent Google zakte 2 procent.

Nettowinst

Boeing steeg 0,6 procent. De Amerikaanse vliegtuigbouwer behaalde een nettowinst in het vierde kwartaal van 1,4 miljard dollar, een vijfde meer dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een recordomzet van 19,6 miljard dollar. De resultaten werden vooral gestuwd door een sterke groei van de verkopen van toestellen voor de burgerluchtvaart.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en US Airways hebben in het afgelopen kwartaal meer omzet behaald dankzij hogere ticketprijzen. Het aandeel Delta steeg 6,2 procent en US Airways ging 17,3 procent omhoog.

De euro noteerde een stand van 1,3110 dollar, tegen 1,2980 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 99,72 dollar en Brentolie werd 0,3 procent duurder tot 110,39 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen