ANP30 nov '12 10:39

'Bankenunie eerste prioriteit eurozone'

PARIJS (AFN) - Het instellen van een bankenunie en een systeem om toezicht te houden op bancaire instellingen zou de eerste prioriteit moeten zijn binnen de eurozone. Dat zei topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag op een congres in Parijs.

Volgens Lagarde moet er toezicht op alle banken binnen de eurozone worden gehouden. De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, sloot zich daarbij aan. Hij voegde eraan toe dat de kosten van een faillissement van een bank in de toekomst vooral moeten worden gedragen door aandeelhouders en schuldeisers van de betreffende bank.

De Europese pot die is bedoeld om de afwikkeling van zwakke banken te begeleiden, kan daarom kleiner zijn dan nu wordt aangenomen, stelde hij. ,,Bedragen die nu worden genoemd zijn vooral gebaseerd op de aanname dat het fonds er is om banken uit de brand te helpen.''

Begrotingseenheid

Na de bankenunie zou de volgende stap in de eurozone er een richting meer begrotingseenheid moeten zijn, zei Lagarde. Volgens de IMF-directeur is de economische situatie in de eurozone nog steeds fragiel, ondanks belangrijke economische en monetaire maatregelen die inmiddels zijn genomen.

Overheden moeten dan ook een ,,redelijke'' bezuinigingspolitiek voeren om te voorkomen dat de economische groei de das wordt omgedaan, voegde Lagarde toe.

Gerelateerde artikelen