ANP30 nov '12 13:11

'Minder vaak naar de winkel voor nieuwe Wii'

HILVERSUM (AFN) - De Wii U, de nieuwe spelcomputer van Nintendo, levert de detailhandel vermoedelijk niet zo'n piek in de gamesverkoop op als eerdere spelsystemen. Gamers hoeven nu namelijk niet meer de deur uit om spellen aan te schaffen voor het apparaat dat vanaf vrijdag in de winkels ligt, zegt NVPI, branchevereniging van onder meer gamesproducenten en uitgevers.

De nieuwste editie van Super Mario en een game als FIFA 2013 kunnen ook gewoon na betaling worden gedownload. Tegelijk met de Wii U worden niet alleen een aantal exclusieve online-games uitgebracht, ook spellen die in de winkel liggen zijn sinds enige tijd via het internet beschikbaar. Gamesproducenten als Ubisoft en Electronic Arts hebben zelfs hun eigen download-portaal voor de spelcomputer.

Toen Nintendo in 2006 de Wii (de voorganger van de Wii U) uitbracht, schoot de winkelverkoop van de bijbehorende spellen nog sterk omhoog. ,,Niet alle oude spellen waren speelbaar op het nieuwe systeem, dus iedereen wilde meteen een spelvoorraad aanschaffen'', weet de NVPI-zegsman. De laatste jaren loopt de afzet van verpakte games echter terug. ,,Het uitbrengen van de Wii U zorgt ongetwijfeld weer voor een positieve impuls in de verkoop, maar ik denk niet dat deze trend of gedragsverandering teruggedraaid kan worden'', zegt de woordvoerder. Volgens hem zal de distributie van games in de toekomst simpelweg meer 'digitaal' dan 'fysiek' gaan.

Tablet

Doordat veel mensen tegenwoordig spelletjes spelen op een tablet of mobiele telefoon vermoedt de branche bovendien dat de tijd die gamers besteden aan hun pc of spelcomputer terugloopt. Vorig jaar gingen in Nederland 6,4 miljoen 'console-games' over de toonbank en 1,8 miljoen pc-spellen, in totaal bijna een miljoen stuks (24 miljoen euro) minder dan in 2010. De omzet op verkochte online-games steeg tegelijkertijd van 18 naar 28 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van NVPI.

Nintendo wijst daarom graag op de internetmogelijkheden van zijn nieuwe spelcomputer, die zich vooral door een nieuwe touchscreen-besturing (via een GamePad) van zijn voorganger onderscheidt. Wereldwijd verwacht het Japanse bedrijf tot en met maart 5,5 miljoen exemplaren van de Wii U aan de man te brengen. In de Verenigde Staten waar de spelcomputer enkele weken eerder werd uitgebracht, gingen in de eerste week al meteen 400.000 exemplaren over de toonbank. Van voorganger Wii werden in 6 jaar tijd in totaal bijna 100 miljoen stuks verkocht.

Concurrenten Microsoft en Sony komen op zijn vroegst pas volgend jaar of later met een opvolger van hun XBox 360 en Playstation 3.

Gerelateerde artikelen