ANP22 aug '12 11:49Aangepast op 22 aug '12 14:10

Pensioenfondsen gaan niet in op hypotheekplan

DEN HAAG (AFN) - De belangrijkste taak van pensioenfondsen is het zo goed mogelijk beheren van het geld van hun deelnemers. Maatschappelijke taken staan niet voorop.

Een woordvoerder van dePensioenfederatie, de koepel van 350 pensioenfondsen, heeft dat woensdag gezegd in reactie op een pleidooi van de werkgeversorganisaties. Die willen dat pensioenfondsen op grote schaal hypotheken opkopen van banken, zodat die meer lucht krijgen. Dat zou goed zijn voor de economie en de woningmarkt.

De woordvoerder wijst erop dat er vanuit de politiek al vaker oproepen zijn gedaan aan pensioenfondsen om te investeren in wegen, scholen, ziekenhuizen en andere maatschappelijke taken. Maar hoewel pensioenfondsen volgens hem wel een verbinding voelen met de Nederlandse samenleving, zien ze dat niet als hun eerste prioriteit. De woordvoerder onderstreept dat werkgevers in alle besturen van pensioenfondsen vertegenwoordigd zijn. Ze hebben dus volop de gelegenheid hun ideeën daar naar voren te brengen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) noemt het voorstel van de werkgevers ,,een interessante gedachte''. Pensioenfondsen beleggen nu zo'n 10 procent van hun vermogen in Nederlandse aandelen en obligaties. ,,Als dat meer zou worden, zou dat goed zijn voor de Nederlandse economie'', aldus een NVB-woordvoerder. Ook is het nodig dat de totale hypotheekschuld van Nederland omlaaggaat. De woordvoerder voegt eraan toe dat risicospreiding en rendement van pensioenfondsen niet uit het oog mogen worden verloren.

Gerelateerde artikelen