ANP14 feb '12 19:25Aangepast op 14 feb '12 22:25

Wall Street maakt pas op de plaats

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn dinsdag nagenoeg onveranderd gesloten. Tegenvallende cijfers over de verkopen van Amerikaanse detailhandelaren drukten lange tijd de stemming. Dankzij berichten dat de Griekse politicus Antonis Samaras woensdag zijn handtekening onder de beloofde bezuinigingen zet, veerden de koersen in het laatste half uur op.

De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk met een minieme winst (4,24 punten) op 12.878,28 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1350,50 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot vlak op 2931,83 punten.

Detailhandelaren in de VS verkochten in januari 0,4 procent meer dan een maand eerder. Economen hadden echter een toename met 0,7 procent voorspeld. De minder sterke groei kwam vooral door een afname van deautoverkopen en van aankopen via internet.

Bankaandelen

De teleurstelling daarover werd aan het einde van de handel weggepoetst door gunstige berichten uit Griekenland. Volgens regeringsbronnen levert Samaras, de leider van de conservatieven, daar woensdag een brief in waarin hij zijn steun uitspreekt aan de grote bezuinigingsoperatie die in Griekenland moet worden doorgevoerd. Die steun is een eis van de EU voor de verstrekking van noodleningen.

Bankaandelen stonden onder druk door de aanhoudende onzekerheid over Griekenland. Dinsdagavond bleek dat euroministers woensdag nog geen beslissing nemen over nieuwe noodkredieten voor het land dat op de rand staat van een faillissement. Een vergadering van euroministers werd afgelast omdat de Grieken hun huiswerk volgens Europa niet op orde hebben.

Bank of America

Bank of America stond onderaan de Dow Jones met een min van 3,3 procent. Het aandeel werd mede gedrukt door een adviesverlaging door Citigroup. Die bank noteerde zelf ruim 2 procent in de min. JPMorgan Chaseen Goldman Sachs werden circa 1 procent minder waard.

Het aandeel Yahoo zakte bijna 5 procent. Bronnen meldden dat de besprekingen over de verkoop van het belang van de Amerikaanse internetgigant in het Chinese internetbedrijf Alibaba spaak zijn gelopen. Alibaba had een lening van 3 miljard dollar willen nemen om het belang van Yahoo terug te kopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 101,17 dollar. De euro was dinsdagavond 1,3120 dollar waard, tegen 1,3145 dollar aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen