ANP27 apr '12 17:50

AEX sluit vierde dag op rij met winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag voor de vierde handelsdag op rij met winst gesloten. De aandelenmarkten trokken zich op aan sterke bedrijfsresultaten en legden een tegenvallend groeicijfer over de Amerikaanse economie en een verlaging van de kredietwaardigheid van Spanje naast zich neer.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,20 punten (0,1 procent) hoger op 310,75 punten. De MidKap-index won 2,30 punten (0,5 procent) tot 516,14 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,1 procent.

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 2,2 procent is gegroeid. Economen hadden gemiddeld gerekend op een groei met 2,5 procent. In het laatste kwartaal van 2011 groeide de grootste economie ter wereld nog met 3 procent.

Spanje

In Madrid steeg de IBEX-index 1,7 procent, ondanks een afwaardering van de Spaanse kredietwaardigheid door Standard & Poor's. Ook bleek dat de werkloosheid in Spanje in maart is opgelopen tot 24,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste niveau sinds de metingen begonnen in 1996.

Navigatiebedrijf TomTom was een van de stijgers in de AEX met een winst van 3,7 procent. Ahold klom 1,6 procent. Het moederbedrijf van Albert Heijn neemt 82 winkels van concurrent Jumbo over voor 290 miljoeneuro.Bodemonderzoeker Fugro won 3,3 procent, roestvrijstaalconcern Aperam ging 3,4 procent omhoog en luchtvaartbedrijf Air France-KLM steeg 3,8 procent.

USG

In de MidKap voerde USG People de stijgers aan met een winst van 11,1 procent. Het uitzendconcern heeft in het eerste kwartaal aanzienlijk betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Ondanks een dalende omzet verbeterde de winstgevendheid fors. Wessanen stond onderaan met een min van 9,8 procent. Het voedingsmiddelenbedrijf zag de winst in het eerste kwartaal flink dalen.

De Zweedse machinemaker Sandvik klom in Stockholm 12,5 procent na sterke kwartaalresultaten. In Parijs steeg het Franse bouwbedrijf Vinci 3,4 procent na een verhoging van de omzetdoelstelling voor 2012. Het Franse farmacieconcern Sanofi werd in Parijs ook beloond na beter dan verwachte kwartaalcijfers en won 2,5 procent. De Franse banken Société Générale en Crédit Agricole wonnen tot 4,5 procent.

BASF

In Frankfurt maakte chemieconcern BASF sterke kwartaalcijfers bekend. Het aandeel won 0,4 procent. Autofabrikant Daimler kwam ook met resultaten, maar verloor 1,4 procent.

De euro was 1,3250 dollar waard, tegen 1,3234 dollar aan het einde van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 104,23 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent.

Gerelateerde artikelen