ANP26 aug '12 11:32

'Familie Hamas-premier geopereerd in Israël'

HAIFA (ANP) - De zwager van de Palestijnse Hamas-politicus Ismail Haniyah, de regeringsleider in de Gazastrook, onderging eerder dit jaar een hartoperatie in een Israëlisch ziekenhuis. Het nieuws daarover leidde in Israël tot grote verontwaardiging. Hoewel de zwager van Haniyah niet politiek actief is, vinden veel Israëli's dat hun ziekenhuizen geen Palestijnen uit de vijandige Gazastrook zouden moeten behandelen.

Desondanks is er veel medisch verkeer tussen Israël en de bezette of belegerde Palestijnse gebieden. ,,Wij behandelden vorig jaar 400 Palestijnen uit de Gazastrook en bijna 1500 uit de Westelijke Jordaanoever,” zegt Yaron Bar-El, vicedirecteur van het Rambam ziekenhuis in Haifa. ,,Zij komen hier voor gecompliceerde ingrepen waarvoor in Palestijnse ziekenhuizen de technologie en kennis ontbreekt. Wij staan open voor iedereen; politiek speelt hier geen rol.”

Maar de politiek leidt tot bizarre situaties. ,,Tijdens de laatste oorlog met Hamas in 2008 kwamen hier veel gewonde Palestijnen uit Gaza. We bombardeerden en behandelden hen tegelijkertijd. Het was absurd. Israëlische patiënten die met hen op de afdeling lagen, werden boos en benaderden hen argwanend,” verklaart een dokter van het Ichilov Ziekenhuis in Tel Aviv op basis van anonimiteit.

Gerelateerde artikelen