ANP7 feb '12 07:40Aangepast op 7 feb '12 09:23

UBS voorziet zwak eerste kwartaal

EPA
EPA

GENÈVE (AFN) - De Zwitserse bankgigant UBS heeft gewaarschuwd voor matige resultaten in het huidige eerste kwartaal, vooral bij zijn tak zakenbankieren. Dat heeft onder meer te maken met de aanhoudende onzekerheden rond de crisis in de eurozone en de zwakke marktomstandigheden, aldus UBS dinsdag.

Vorig jaar zag UBS, het grootste bankconcern van Zwitserland, de nettowinst met liefst 44 procent omlaag gaan tot 4,2 miljard Zwitserse frank (3,5 miljard euro). In het vierde kwartaal dook de winst omlaag van 1,7 miljard frank tot 393 miljoen frank. Dat was ver beneden de verwachtingen van analisten. De bedrijfstak zakenbankieren leed een verlies in het afgelopen kwartaal van 256 miljoen frank. Een jaar eerder kon UBS nog een winst van 100 miljoen in de boeken zetten.

UBS waarschuwde bij de derdekwartaalcijfers eind oktober al dat de slechte economische omstandigheden voor tegenwind zouden blijven zorgen. Het bankconcern liet eerder weten zijn risicovolle beleggingen te willen halveren naar 145 miljard frank om een punt te zetten achter een rampzalige periode als gevolg van de wereldwijde financiële crisis en strubbelingen bij de bank zelf.

UBS kondigde in september een fraudeschandaal aan waarbij een handelaar van de bank in totaal ongeveer 1,7 miljard euro had verloren met ongeautoriseerde transacties. Door de fraudezaak kwam de bankgigant onder zware druk te staan. Toenmalig topman Oswald Grübel stapte zelfs op.

Gerelateerde artikelen