ANP15 jun '12 12:43Aangepast op 15 jun '12 13:03

Merkel hekelt gebrek aan vertrouwen collega's

BERLIJN (AFN) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel klaagde vrijdag over het gebrek aan vertrouwen onder leiders in de eurozone. Zij voeren een ,,verkeerd debat'' door economische groei lijnrecht tegenover begrotingsdiscipline te plaatsen, zei ze in een toespraak voor de Duitse bond van familiebedrijven.

Te veel Europese leiders zoeken het volgens Merkel in makkelijke oplossingen. Het pleidooi voor eurobonds, door de Europese landen gezamenlijk uitgegeven obligaties waardoor elk land ongeacht zijn financiële situatie dezelfde rente betaalt, is daarvan een voorbeeld. ,,Middelmaat mag niet de standaard worden'', waarschuwde Merkel.

De Duitse regeringsleider deelde ook een steek uit aan de Franse president François Hollande. ,,Europa moet maar eens praten over het groeiende verschil in economische kracht tussen Frankrijk en Duitsland'', zei zij. Merkel noemde haar eigen land ,,een anker van stabiliteit en een groeimotor'' in Europa.

Anders dan Merkel is Hollande wel een voorstander van een soepeler begrotingsbeleid voor de eurolanden. Ook pleit hij voor meer solidariteit in de eurozone, bijvoorbeeld door de uitgifte van eurobonds.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen