ANP11 jun '12 19:43Aangepast op 11 jun '12 21:44

Wall Street op verlies

NEW YORK (AFN) - Na een positieve opening op Wall Street verdween in de loop van maandag het enthousiasme van de Amerikaanse beleggers en de graadmeters zakten in het rood. Volgens analisten raakte de handel teleurgesteld in het Europese steunpakket aan de Spaanse banken en kregen de zorgen over de eurozone en de verminderde economische vaart in China de overhand.

Ruim een half uur voor de sluiting van de beurzen noteerde de Dow-Jonesindex 0,8 procent lager op 12452 punten. De S&P 500-index stond 0,9 procent lager op 1313 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,5 procent tot 2816 punten.

,,Een nadere kijk op de hulp aan Spanje laat zien dat dit een strategische zet is, maar geen alomvattend hulppakket van de Europese Centrale Bank. Dit is iets, maar niet genoeg'', concludeert een Amerikaanse analist. Nu er op dit vlak voorlopig niets meer te verwachten is, hebben de Amerikaanse beleggers voornamelijk nog maar de onzekere Griekse verkiezingen van volgend weekeinde om naar uit te kijken, somberde demarktvorser verder.

Kredietmarkten

Omdat het onduidelijk is uit welk noodfonds de hulp aan de Spaanse banken komt, het ESM of EFSF, rezen er ook zorgen over de toegang van Spanje tot de kredietmarkten. Leningen van het ESM hebben voorrang op andere leningen, waardoor beleggers minder trek zouden kunnen krijgen om Spaanse overheidsschuldpapieren te kopen.

In de Amerikaanse aandelenhandel leed de bankensector onder de zorgen over Spanje. Morgan Stanley verloor 2,1 procent en Bank of America raakte 3,3 procent kwijt.

De stemming werd ook niet echt geholpen door de cijfers over de Chinese economie die dit weekeinde naar buiten kwamen. De Chinese industrie bleek vorige maand opnieuw aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de afgelopen jaren. De zwakkere groei wijst er waarschijnlijk op dat de groei van de gehele Chinese economie afneemt. Enige hoop bood nog wel het Chinese exportcijfer. De uitvoer kwam in mei ruim 15 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Apple

Maandag was op Wall Street Apple aanvankelijk een van de stijgers, maar tegen het einde van de handel verloor het fonds 1,1 procent na de presentatie van nieuwe MacBooks en de aankondiging dat Apple zelf met een nieuw kaartensysteem komt.

Op macro-economisch vlak stonden er maandag geen belangrijke Amerikaanse cijfers op het programma. Later in de week zullen in de Verenigde Staten de detailhandelsverkopen, de producentenprijzen, de consumentenprijzen en de industriële productie bekend worden gemaakt.

De euro was 1,2495 dollar waard, tegen 1,2505 bij het slot van de Europese aandelenhandel op maandag. Ook de olieprijs ging onderuit. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,6 procent tot 81,99 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 97,03 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen