ANP17 jun '12 10:57Aangepast op 17 jun '12 11:15

'Fransen zien 120 miljard euro voor groei'

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - Frankrijk wil dat de EU 120 miljard euro uittrekt voor de stimulering van de economische groei, maar heeft de strijd om de snelle invoering van euro-obligaties opgegeven. Dat blijkt volgens de Franse zondagskrant Journal du Dimanche uit voorstellen die Frankrijk doet voor de Europese top van eind juni.

De helft van het geld om de Europese economie aan te jagen zou voor rekening komen van de Europese Investeringsbank, die daarvoor 10 miljard euro aan extra kapitaal nodig heeft. Daarnaast kunnen er voor 55 miljard euro aan ongebruikte Europese structuurfondsen worden ingezet. De rest moet worden opgehaald met speciale projectobligaties.

De Franse regering lijkt zich verder te hebben neergelegd bij het Duitse verzet tegen de snelle invoering van euro-obligaties. Daar moet volgens de Fransen in de komende 10 jaar naar worden gekeken, aldus de krant. In tegenstelling tot de Duitsers blijven de Fransen wel van mening dat het Europese noodfonds (ESM) in staat met worden gesteld om direct geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De Franse president François Hollande zou de voorstellen afgelopen week aan andere EU-leiders hebben gestuurd, enkele dagen voor de G20-top van maandag. Hollande praat vrijdag verder met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse en Spaanse premiers, Mario Monti en Mariano Rajoy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen