ANP5 apr '12 10:57Aangepast op 5 apr '12 15:13

Rechter stelt wanbeleid vast bij Fortis

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Fortis heeft zich in de periode voor zijn ondergang schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Volgens de rechter heeft het Belgisch-Nederlandse concern in de periode 2007-2008 een te rooskleurig beeld geschetst van de eigen financiële situatie. Fortis paste zich niet op tijd aan de verslechterende omstandigheden aan en hield informatie over dreigende tegenvallers lang achter. Daarmee is ,,Fortis ernstig tekortgeschoten en heeft zij gehandeld in strijd met elementaire beginselen van verantwoord ondernemerschap'', aldus de rechtbank.

De rechter draaide ook de decharge van het bestuur, zoals die in 2008 door de aandeelhoudersvergadering werd verleend, deels terug. Dat betekent dat de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden.

Overname

Fortis kwam in de periode 2007-2008 zwaar in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis. In oktober 2008 werd het Belgisch-Nederlandse concern gesplitst, waarbij de Nederlandse delen door de Nederlandse overheid werden genationaliseerd.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid door het Fortisbestuur vast te stellen in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot die nationalisatie op 3 oktober 2008. Volgens de vereniging heeft Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been gezet ten aanzien van de financiële situatie van het concern.

Verheugd

De VEB is ,,verheugd'' over het oordeel van de rechter. Het vonnis geeft de vereniging een belangrijke steun in de misleidingszaak die is aangespannen tegen Ageas (de Belgische opvolger van Fortis) en de voormalige bestuurders, aldus directeur Jan Maarten Slagter. De VEB hoopt dat die zaak uiteindelijk leidt tot schadevergoedingen voor aandeelhouders.

De vaststelling van wanbeleid moet door het huidige bestuur van Ageas worden opgepakt om de voormalige bestuurders van Fortis aansprakelijk te stellen, verduidelijkte Slagter. Dat onderwerp staat op de agenda van de volgende aandeelhoudersvergadering van Ageas.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen