ANP13 aug '12 12:18Aangepast op 13 aug '12 14:26

Nog anderhalf jaar aanmodderen op woningmarkt

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - Op de woningmarkt blijft het volgens de Rabobank nog komend anderhalf jaar aanmodderen. Doordat kopers de vraagprijzen voor woningen niet willen of kunnen betalen en verkopers hun prijzen maar mondjesmaat verlagen, worden huizen moeizaam verkocht. De periode van dalende prijzen zal daarom nog even aanhouden, terwijl het aantal verkochte huizen laag blijft.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank. De prijzen van bestaande koopwoningen dalen dit jaar naar verwachting gemiddeld 5 procent. Het merendeel hiervan, 3,8 procent, is al gerealiseerd. In 2013 wordt een verdere daling van 4 procent verwacht. Ondertussen zal het aantal verkochte woningen gelijk blijven, terwijl het aanbod groeit. Net als dit jaar wisselen naar verwachting volgend jaar 113.000 huizen van eigenaar.

Inmiddels dalen de huizenprijzen al meer dan 3 jaar. Dat is net zolang als in begin jaren 80. Toen daalden door de oplopende hypotheekrente de prijzen met 34,8 procent aanzienlijk sneller ten opzichte van de 12,3 procent nu. Maar in tegenstelling tot 30 jaar geleden is het volgens de Rabobank nu onwaarschijnlijk dat prijsdalingen na ruim 3 jaar voorbij zijn. Dit komt onder meer door de zwakke economie, onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, het werk en de koopkracht door bezuinigingen.

Lenteakkoord

In het zogeheten Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn afspraken gemaakt over beperking van de hypotheekrenteaftrek. Maar volgens de Rabobank is de kans groot dat deze plannen na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september worden aangepast.

Wel is het zo dat de meeste politieke partijen een of andere beperking van de belastingteruggave willen. De Rabobank verwacht daarom dat in het laatste kwartaal van dit jaar het aantal verkocht woningen weer iets zal toenemen, omdat kopers nog gebruik willen maken van het huidige fiscale beleid. In het tweede kwartaal nam de huizenverkoop ook toe, omdat gevreesd werd voor een verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 juli.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen