ANP17 okt '12 15:53Aangepast op 17 okt '12 16:49

Beurzen boeken kleine winsten

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden woensdag kleine winsten geboekt. Opluchting dat de Spaanse kredietwaardering niet werd verlaagd naar rommelstatus bood enige ondersteuning aan de markt. Na de forse koerswinst van een dag eerder deden beleggers het wel wat rustiger aan. In Amsterdam werd ASML afgestraft na tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 335,28 punten. De MidKap-index won 0,3 procent tot 533,16 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,7 en 0,4 procent. Frankfurt won 0,2 procent.

De beurs in Madrid deed het beter met een winst 1,8 procent. Kredietbeoordelaar Moody's handhaafde de rating van Spanje op Baa3. Dat is één stap boven de junkstatus. Vooral de Spaanse bankaandelen, die veel overheidsobligaties bezitten, profiteerden van de handhaving van de kredietstatus. Banco Santander klom 2,9 procent.

IBM

In New York stond de Dow-Jonesindex na een uur handelen 0,1 procent lager. Positief nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt werd overschaduwd door tegenvallende kwartaalberichten van technologiereuzen IBM en Intel.

AkzoNobel deed het goed in de AEX. De verffabrikant, die donderdag de kwartaalresultaten zal publiceren, klom 3,8 procent na de bekendmaking dat topman Ton Büchner rond het einde van dit jaar terug zal keren.Büchner zit sinds medio september ziek thuis. Aanvankelijk zou hij medio oktober terugkeren. Vorige week bleek echter al dat dit niet haalbaar was.

Overname Cymer

ASML was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 4,6 procent. De derdekwartaalcijfers van de chipmachinemaker vielen wat tegen en ook de vooruitzichten waren zwak. ASML liet ook weten de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer over te nemen voor ongeveer 1,95 miljard euro. Volgens analisten betaalt ASML een hoge prijs voor de grootste overname van het bedrijf ooit.

In Parijs zakte Danone 3,5 procent. De Franse branchegenoot van Unilever zag de marktomstandigheden in Zuid-Europa in het derde kwartaal verder verslechteren en kampte daardoor met druk op de omzet bij zijn zuiveldivisie.

De euro zette zijn opmars voort en was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 92,08 dollar per vat. Brentolie zakte 0,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen