ANP27 nov '12 11:45

Beurzen opgelucht na Griekse deal

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten dinsdag de stijgende lijn van vorige week weer op te pakken. Beleggers reageerden opgelucht op het akkoord over de verdere noodsteun aan Griekenland.

,,De markten zijn tevreden met de deal voor Griekenland. Er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan, maar we kunnen weer even verder. Het is nu wachten op een oplossing van de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten. In Amsterdam doet SBM Offshore goede zaken na positieve analistenrapporten. KPN wordt daarentegen afgestraft door de verwachting dat de resultaten van het telecombedrijf onder druk blijven staan", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,7 procent hoger op 333,16 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 519,06 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,4 procent.

IMF

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het in de nacht van maandag op dinsdag eens over de uitbetaling van eerder toegezegde noodsteun aan Griekenland. Daarbij komt er een pakket maatregelen om de Griekse schuld houdbaar te maken op de lange termijn. De rentes op leningen worden verlaagd en de looptijden verlengd.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van 6,8 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Barclays. Ook zijn volgens analisten van KBC Securities de problemen van SBM Offshore bij het boorplatform Yme minder groot dan gedacht.

Grootste daler

Boskalis won 2,1 procent. De baggeraar, die maandag een overnamebod op Dockwise lanceerde, heeft zich al verzekerd van 61 procent van de aandelen van de maritiem dienstverlener.

Telecomconcern KPN was de grootste daler in de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 3,5 procent na een verlaging van het koersdoel door JPMorgan. Daarnaast stelde kredietbeoordelaar Moody's in een rapport dat de Europese telecomconcerns het volgend jaar opnieuw moeilijk zullen krijgen.

De euro was 1,2943 dollar waard, tegen 1,2960 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 87,81 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 110,92 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen