ANP18 okt '12 06:51

FNV: arme oudere oneerlijk behandeld

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Vakcentrale FNV/de nieuwe vakbeweging springt in de bres voor zo'n 51.000 ouderen die geen of te weinig aanvullend pensioen hebben opgebouwd en door een AOW-gat moeite hebben om rond te komen. Met andere organisaties diende de FNV een klacht in wegens ongelijke behandeling. Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, buigt zich er donderdag over.

De FNV vindt het oneerlijk dat het kabinet bezuinigt op de bijstandsuitkering waarmee het inkomenstekort van deze ouderen wordt aangevuld. Bovendien verliezen deze AOW-gerechtigden ook hun tegemoetkoming voor koopkrachtverlies die alle andere ouderen, inclusief 57.000 leeftijdgenoten die volgens de FNV een riant inkomen hebben opgebouwd, wel als extraatje ontvangen.

Catelene Passchier (FNV): ,,Het is niet te begrijpen waarom het kabinet heeft besloten de inkomensaanvulling in mindering te brengen op de uitkering, die juist is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen niet onder het sociaal minimum terechtkomen. Terwijl de hogere inkomens wel de tegemoetkoming bovenop hun inkomen ontvangen.''

Alleenstaande ouderen zijn er volgens de berekeningen van de vakcentrale afgelopen jaar 440 euro op achteruitgegaan; echtparen 840 euro. Circa 90 procent van de gedupeerden is van allochtone afkomst. Veel migranten zijn pas op latere leeftijd naar Nederland gekomen en hebben een gat in de opbouw van AOW-rechten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen