ANP26 mrt '12 21:46

Schäuble ziet transactietaks mislukken

Wolfgang Schäuble. EPA
Wolfgang Schäuble. EPA

BERLIJN (AFN) - De pogingen om in heel Europa een belasting op financiële transacties in te voeren zijn gedoemd te mislukken. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble maandag.

,,We krijgen het gewoon niet voor elkaar'', zei Schäuble over de belasting die Duitsland en Frankrijk in de hele Europese Unie willen invoeren. Onder meer Nederland en Groot-Brittannië zien de heffing op alle financiële transacties niet zitten.

Frankrijk en Duitsland vingen bij een eerdere poging om de belasting wereldwijd in te voeren al bot bij de G20.

Voorstander

De Europese Commissie stelde vorig jaar voor belasting te heffen over de aan- en verkoop van vrijwel alle waardepapieren. Negen EU-landen hebben zich inmiddels voorstander getoond van dat plan, maar de commissie gaf in februari nogmaals aan dat alle landen de heffing zouden moeten invoeren.

De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager verzocht de commissie vorige week nog om alternatieven voor de belasting te verzinnen die ,,minder marktverstorend'' werken. De Jager vreest dat de voorgestelde belasting schadelijk is voor de Nederlandse economie.

Volgens Schäuble voeren verschillende Europese landen binnenkort waarschijnlijk minder vergaande belastingen in, bijvoorbeeld op de handel in derivaten. Hij verwacht echter niet dat dergelijke heffingen wel door alle EU-lidstaten worden omarmd. ,,Het lukt ons zelfs niet in alleen de eurozone.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen