ANP24 aug '12 12:00

Groei durfkapitalisten door pensioenfondsen

AMSTERDAM (AFN) - Het vermogen van Nederlandse hedgefondsen is gegroeid van 17,5 miljard euro eind 2011 naar 19,8 miljard euro halverwege dit jaar. De groei bij de durfkapitalisten is grotendeels toe te schrijven aan hedgefondsen die door de vermogensbeheerders van pensioenfondsen zijn opgericht.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het vermogen van hedgefondsen werd vooral gespekt door een netto-inleg van 1,5 miljard euro van institutionele beleggers, veelal pensioenfondsen. Bij durfinvesteerders waarbij geen pensioenfondsen betrokken zijn, is in de eerste helft van dit jaar 0,1 miljard euro onttrokken door beleggers.

Volgens DNB is er sprake van aanhoudende populariteit van de durfinvesteerders die hun geld steken in nieuwe, veelbelovende bedrijven en nieuwe ontwikkelingen bij bestaande ondernemingen. Beleggers, zoals pensioenfondsen, gebruiken de hedgefondsen om de risico's van hun investeringen te spreiden.

Het wereldwijde vermogen van hedgefondsen bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 2100 miljard dollar (1668 miljard euro). Dat is een fractie lager dan het recordniveau van 2130 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2012.

Gerelateerde artikelen