ANP15 aug '12 07:40Aangepast op 15 aug '12 09:50

Winst ASR daalt door moeilijke markt

UTRECHT (AFN) - Verzekeraar ASR heeft het afgelopen halfjaar last gehad van de onrust op de financiële markten en de moeilijkheden op de verzekeringsmarkt. Dat maakte het genationaliseerde bedrijf woensdag bekend.

De voormalige verzekeringspoot van Fortis zag de nettowinst in de voorbije 6 maanden met 35 procent dalen, tot 105 miljoen euro. De winstgevendheid werd onder meer gedrukt door de stagnatie van de markt voor levensverzekeringen, hogere schade-uitkeringen en een slechter beleggingsresultaat. Daarnaast werden in de eerste helft van vorig jaar eenmalige winsten geboekt op vastgoed.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten was tevreden over de behaalde winst. ,,Zonder de eenmalige opbrengsten noteerden we een plus van 16 miljoen euro. De winst refelecteert onze degelijke balans'', stelde hij.

Levensverzekeringen

ASR richt zich door de stagnerende markt voor levensverzekeringen tegenwoordig vooral op schade- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenen. Dat betekent onder meer dat het bedrijf moet krimpen, zodat de lagere premie-opbrengsten worden gecompenseerd met lagere kosten.

De kosten van het bedrijf daalden afgelopen halfjaar met 8 procent tot 294 miljoen euro. Ondanks de afnemende premie-opbrengsten verbeterde daardoor de verhouding tussen de premies en de kosten.

Lage rente

De resultaten van de verzekeraar werden afgelopen halfjaar enerzijds gedrukt door de lage rente, die zorgt voor tegenvallende beleggingsresultaten. Anderzijds nemen de bedragen die door klanten worden geclaimd steeds verder toe. Dit komt onder meer doordat steeds meer zelfstandigen een beroep doen op hun arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast hebben mensen steeds duurdere elektronica in huis, die vaak relatief eenvoudig te stelen is.

Sinds het begin van het jaar probeert ASR door aanpassingen van de premies en de voorwaarden de schadelast van claims te beperken. Dit kon echter niet voorkomen dat het toenemende aantal claims een negatief effect had op het resultaat.

Trots

Ondanks de onrust op de financiële markten en de lage rente wist ASR de eigen financiële positie afgelopen halfjaar te versterken. Het verbeterde zijn eigen vermogen met 10 procent tot 2,6 miljard euro. Ook de solvabiliteit, de mate waarin het bedrijf op lange termijn in staat is aan al zijn financiële verplichtingen te voldoen, ging verder vooruit.

,,We zijn trots op onze solvabiliteit'', stelde Baeten. ,,Voor een verzekeraar is het vooral belangrijk dat de balans stevig is.'' De huidige solvabiliteit is volgens de bestuursvoorzitter stevig genoeg. ,,Verdere verbetering is geen doel op zich.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen