ANP21 dec '12 05:55

Republikeinen trekken plan fiscal cliff terug

John Boehner. EPA
John Boehner. EPA

WASHINGTON (ANP) - Het voorstel van de Republikeinse partij in Amerika om de overheidsfinanciën aan te pakken, gaat niet door. John Boehner, leider van de Republikeinen, trok donderdag het plan terug waarin hij stelde dat gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar (750.000 euro) meer belasting moeten gaan betalen. Reden daarvoor is het ontbreken van voldoende steun voor het voorstel in het Huis van Afgevaardigden.

Boehner wilde daarmee de zogenoemde 'fiscal cliff' afwenden. ,,Dat is nu aan president Barack Obama'', aldus de Republikein. Het terugtrekken van het voorstel maakt verdere onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen onzeker. Obama wil de belastingverhoging invoeren voor inkomens vanaf 400.000 dollar (300.000 euro).

De herkozen president gaf eerder al aan dat, wanneer het plan van Boehner zou worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, hij het zou vetoën. De Democraat vindt het tegenvoorstel slecht voor de middenklasse.

De Democratische partij moet samen met de Republikeinen voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen voor het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. Slagen ze daar niet in, dan wordt de 'fiscal cliff' automatisch van kracht. Die houdt in dat er belastingverhogingen en bezuinigingen van in totaal 600 miljard dollar worden doorgevoerd. Economen voorspellen daardoor een zware rem op de groei van de Amerikaanse economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen