ANP22 nov '12 13:49

Celstraffen wegens letsel door flitspaalbom

Jörn de V. (L) en Erik O. ANP
Jörn de V. (L) en Erik O. ANP

DEN HAAG (ANP) - Het is de schuld van de twee mannen die in oktober vorig jaar een vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten vastmaakten dat er mensen gewond zijn geraakt. Jörn de V. en Erik O. hebben niet zelf zware verwondingen toegebracht aan onder anderen twee leden van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), maar het was niet gebeurd als ze niet zo'n gevaarlijke bom op de openbare weg hadden achtergelaten.

De rechtbank in Den Haag heeft De V. daarom donderdag veroordeeld tot 2,5 en O. tot 2 jaar gevangenisstraf. Allebei hebben ze daarbovenop nog 10 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 2 jaar gekregen. Het Openbaar Ministerie (OM) had voor De V. 4 jaar cel geëist waarvan een half jaar voorwaardelijk en voor O. 3 jaar.

Omdat de rechtbank het tweetal heeft vrijgesproken van het daadwerkelijk zelf toebrengen van de verwondingen, komen de straffen lager uit dan de eisen van het OM. Een EOD'er raakte zijn hand kwijt toen de flitspaalbom onverwacht ontplofte. Ook raakte hij gewond aan zijn ogen. Een collega van hem loopt tot op heden rond met beschadigde trommelvliezen. Een derde gewonde heeft nog altijd last van zijn ogen en oren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen