ANP17 okt '12 08:33Aangepast op 17 okt '12 09:13

'Outlook ASML zwak'

AMSTERDAM (AFN) - De outlook van chipmachinefabrikant ASML voor het vierde kwartaal en daarna is volgens analisten zwak. Over de overname van lichtleverancier Cymer, de grootste overname in de geschiedenis van ASML, is men verdeeld.

ASML rekent in het vierde kwartaal op een omzet van ongeveer 1 miljard euro. Daarmee zouden de inkomsten in de tweede helft van het jaar op 2,23 miljard euro komen, onderaan de bandbreedte van tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro die het concern vorig kwartaal voorzag.

,,De outlook en de boekingen zijn iets slechter dan verwacht. Wij hadden hier al rekening mee gehouden'', zei Marcel Achterberg van Petercam woensdag.

Gunstig

De overname van lichtbronleverancier Cymer noemt Achterberg gunstig. ,,Het is een beetje gek dat ze het niet eerder hebben gedaan.'' Hij denkt dat Intel invloed heeft uitgeoefend op de deal, omdat de chipgigant er veel belang bij heeft dat de overstap naar EUV versneld wordt. Mogelijk was het onderdeel van het klanten-investeringsprogramma, suggereert de analist. Intel ging afgelopen zomer samen met Samsung en TSMC akkoord met een voorstel om geld te steken in de onderzoekskosten van de chipmachinefabrikant.

Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is minder enthousiast. ,,Ik snap niet helemaal waarom ze van hun oude strategie afstappen, waarbij ze intensief samenwerken met hun leveranciers. Ze betalen ook een forse premie van 60 procent op de aandelenprijs van Cymer. En Cymer was al niet goedkoop. Een voordeel is dat ze het deels in aandelen betalen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen