ANP14 mei '12 07:56Aangepast op 14 mei '12 08:44

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal maandag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers zullen hun blik opnieuw gericht houden op de Griekse formatiegesprekken, die vooralsnog niks hebben opgeleverd.

,,De AEX opent 3 punten lager. Het dreigt een slecht begin van de week te worden. De blik blijft gericht op Griekenland, waar de politieke impasse lijkt uit te draaien op nieuwe verkiezingen. De beurzen beginnen ook weer volatieler te worden, waarbij positieve dagen worden afgewisseld met verliesdagen'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

De leider van de Griekse extreemlinkse partij Syriza heeft zondagavond laten weten niet mee te doen aan de nieuwe gesprekken om een regering te vormen. De Griekse president Karolos Papoulias nodigde de drie grootste partijen en de kleinere partij Democratisch Links uit voor een laatste poging een coalitie te vormen. Zondag leverde het overleg nog niets op, maandag gaan ze verder.

Vertrek uit eurozone

Inmiddels wordt de mogelijkheid van een Grieks vertrek uit de eurozone als reëel beschouwd. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso waarschuwde de Grieken dat ze de euro moeten verlaten als ze hun afspraken niet nakomen. Ook de baas van de Duitse centrale bank stuurde een waarschuwing richting Athene.

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag een gemengd beeld zien. De stemming werd gesteund door het besluit van de Chinese overheid om de eisen voor de kapitaalreserves van grote banken opnieuw te versoepelen. De aanhoudende onzekerheid over Griekenland hield de winsten echter beperkt. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger.

New York

De beurzen in New York sloten vrijdag overwegend in het rood. De financiële fondsen hadden flink last van een onverwacht handelsverlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Een goed cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen bood uiteindelijk onvoldoende tegenwicht.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 12.820,60 punten en de S&P 500 daalde ook 0,3 procent tot 1353,39 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom een fractie tot 2933,82 punten.

Vertrouwenscijfer

Eerder op de dag zorgde het sterke vertrouwenscijfer van de Amerikaanse consumenten nog voor een opleving op de Europese beurzen. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 305,28 punten.DeMidKap-index steeg 0,5 procent tot 499,20 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 1 procent. Parijs daalde echter een fractie.

De euro was maandag voorbeurs 1,2890 dollar waard, tegen 1,2932 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 95,38 dollar per vat en Brentolie daalde 0,4 procent tot 111,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen