ANP8 aug '12 14:22

Doden door tyfoon China

EPA
EPA

SHANGHAI (ANP) - Zeker twee mensen zijn in China om het leven gekomen door tyfoon Haikui die woensdag ten zuiden van Shanghai in de provincie Zhejiang aan land kwam. Volgens staatsmedia veroorzaakten de harde wind en hevige regenval een miljard dollar (ruim 800 miljoen euro) schade.

Bijna 2 miljoen mensen werden geëvacueerd. Honderden binnen- en buitenlandse vluchten van en naar de twee vliegvelden van Shanghai bleven aan de grond. Een 57-jarige vrouw overleed doordat ze door glas was getroffen dat van een gebouw waaide. Een jongen raakte bedolven toen een fabriekje instortte.

In de provincie Zhejiang moesten 1,5 miljoen mensen in veiligheid worden gebracht, evenals 252.000 inwoners van buitenwijken van Shanghai. De wervelwind bereikte het gebied in de vroege ochtenduren en veroorzaakte overstromingen. Honderden mensen strandden, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Haven

De haven van Shanghai, de grootste containerhaven ter wereld, liet sinds dinsdagavond geen schepen meer binnenvaren en vertrekken. Ook het treinverkeer van en naar de stad, het handelscentrum en het financiële centrum van China, werd deels stilgelegd.

Haikui hield eerder huis op de Filipijnen. Bijna 270.000 mensen werden uit hun huis gejaagd en scholen, kantoren en de financiële markten gingen dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen