ANP29 okt '12 16:40Aangepast op 29 okt '12 17:54

Asscher wordt vicepremier

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wordt zoals verwacht vicepremier. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag bij de presentatie van het regeerakkoord. Hij wilde verder geen namen noemen van bewindslieden.

Samsom sprak over het kabinet-Rutte-Asscher. De PvdA-voorman zelf blijft in de Tweede Kamer zitten.

Asscher zei met moeite afscheid te nemen van zijn functie als wethouder in Amsterdam. ,,Het was een moeilijke beslissing. Maar een enorme eer, waar ik zeker niet licht over denk.'' Asscher benadrukte dat hij niet vertrekt uit de hoofdstad omdat zijn werk in Amsterdam erop zit, maar omdat er volgens hem ook in het land veel werk te doen is. ,,Nu is het moment waarop ik wil helpen.''

Talent

Asscher (38) geldt als een van de grootste talenten binnen de PvdA. De afgelopen jaren speelde hij als wethouder van onder meer financiën, onderwijs en inburgering een prominente rol in Amsterdam.

De PvdA'er was verder een van de belangrijkste architecten van het project om het aantal prostitutieramen op de Wallen flink terug te dringen. Ook op het gebied van onderwijs liet Asscher van zich horen. Hij kwam met kwaliteitseisen waaraan basisscholen volgens hem moeten voldoen. Deze zogenoemde Asschernorm was strenger dan de eisen die de Onderwijsinspectie onderwijsinstellingen oplegt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen