ANP16 feb '12 17:49

AkzoNobel uitblinker in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index sloot donderdag met winst, terwijl de meeste andere toonaangevende Europese indices terrein prijsgaven. Chemieconcern AkzoNobel, dat met verlies opende, groeide in de loop van de dag uit tot de uitblinker onder de hoofdfondsen. Amerikaanse macrocijfers kwamen het sentiment ook ten goede.

De AEX sloot met een winst van 0,7 procent op 325,18 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven sloot 0,04 procent hoger op 524,37 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen daalde beide 0,1 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,1 procent steeg.

De handelsdag begon nerveus met berichten dat Griekenland niet zal kunnen voldoen aan de beoogde reductie van de staatsschuld tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020. Later nam het nieuws dat er een akkoord is over een extra bezuiniging van 325 miljoen euro druk van de ketel.

Amerikaanse banenmarkt

Extra steun kreeg de handel van een Amerikaans cijfer over de banenmarkt. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week tot 348.000, het laagste niveau in bijna vier jaar. Ook een cijfer over de Amerikaanse woningmarkt viel mee.

AkzoNobel liet weten een zwaar jaar achter de rug te hebben, met name door moeilijke economische omstandigheden en hoge grondstofprijzen. Het aandeel opende bijna 4 procent lager, maar later op de dag putten beleggers moed uit de mededeling dat het bedrijf er inmiddels in slaagt om de hogere grondstofkosten door te berekenen. Het chemieconcern boekte een koerswinst van 6,2 procent.

Reed Elsevier

Ook Reed Elsevier kende een omslag van verlies naar winst. De uitgever voerde de winst vorig jaar met 18 procent op ten opzichte van 2010 en verwacht de opgaande lijn dit jaar vast te kunnen houden. Het aandeel opende 1,1 procent lager, maar sloot uiteindelijk met een winst van 3,7 procent.

Uitzender Randstad (min 4,2 procent) slaagde er niet in om winst te boeken. Het concern gaat gebukt onder de economische malaise in de Europa, zo bleek uit de resultaten over het vierde kwartaal. Door de tegenvallende ontwikkelingen moest Randstad 125 miljoen euro afschrijven op goodwill die werd betaald bij overnames. Mede daardoor boekte het bedrijf een nettoverlies van 16,5 miljoen euro, terwijl een jaar eerder nog een nettowinst werd behaald van 138,5 miljoen euro.

De euro noteerde 1,3075 dollar in vergelijking met 1,3087 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen