ANP13 dec '12 09:15Aangepast op 13 dec '12 09:47

AEX zakt in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zakte donderdag na een vlakke opening licht in de min. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. De markten blijven in de greep van de aanhoudende dreiging van een begrotingscrisis in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent lager op 343,41 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 528,97 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,2 en 0,4 procent.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) maakte woensdag bekend meer geld in de economie te pompen. Met het nieuwe steunprogramma is een bedrag van 45 miljard dollar per maand gemoeid. De Fed voldeed daarmee aan de verwachtingen van de markt. Fed-voorzitter Ben Bernanke waarschuwde echter dat het van kritiek belang is dat een deal over de begroting wordt bereikt, anders dreigt een economische crisis in de VS.

Toezichthouder bankensector

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden over een toezichthouder op de bankensector. In het centrum van het bankentoezicht komt de Europese Centrale Bank (ECB) te staan. In totaal vallen circa 200 grote banken, met meer dan 30 miljard euro op de balans, onder het nieuwe toezicht.

Grootste stijger in de AEX was uitgeefconcern Wolters Kluwer met een winst van ruim 3 procent. Volgens handelaren profiteerde het aandeel van een adviesverhoging door Bank of America. Bierbrouwer Heineken behoorde tot de grootste dalers met een verlies van 1,1 procent na een adviesverlaging door Barclays.

Wessanen

In de MidKap was Wessanen de grootste daler met een min van 6,6 procent. Het voedingsbedrijf heeft de verkoop van de Amerikaanse drankentak ABC uitgesteld. Volgens Wessanen weerspiegelen de biedingen die tot nu toe zijn binnengekomen niet de 'fundamentele waarde' van ABC.

TomTom verloor 3,3 procent. Volgens analisten van SNS Securities is de lancering van een nieuwe kaartapplicatie van Google in de App Store van Apple, geen goed nieuws voor het Nederlandse navigatiebedrijf.

De euro was 1,3080 dollar waard, tegen 1,3039 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 86,38 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen