ANP31 dec '12 19:37

Naderend akkoord stuwt Wall Street

NEW YORK (ANP) - Berichten uit Washington dat een begrotingsakkoord aanstaande is, zorgde maandag voor winst op Wall Street. Beleggers zullen aandachtig luisteren naar wat president Obama over de onderhandelingen te zeggen heeft. Hij houdt om 19.30 Nederlandse tijd een toespraak.

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 13.004,45 punten. De S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1414,08 punten en de Nasdaq won 1,2 procent tot 2996,17 punten.

De Verenigde Staten dreigen in een begrotingsafgrond te storten als er niet uiterlijk om middernacht (lokale tijd) een begrotingsakkoord wordt bereikt. Als dat uitblijft, treden er op 1 januari 'automatisch' honderden miljarden dollar aan bezuinigingen en belastingverhogingen, de 'fiscal cliff, in werking'.

Akkoord

Naar verluidt is er een akkoord bereikt over de inkomensgrens waarboven een hoger belastingtarief gaat gelden. Amerikanen met een inkomen boven 400.000 dollar en gezinnen met inkomens van meer dan 450.000 dollar zullen meer gaan afdragen. Het laatste struikelblok is de bezuinigingscomponent van de fiscal cliff. De Democraten willen onder meer diep snijden in defensie, de Republikeinen denken dat het leger daardoor niet goed meer kan functioneren.

Diverse politici lieten eerder op de dag al weten goede hoop te hebben op een akkoord. Dat positivisme sloeg over naar de beursvloer. ,,Ik denk dat er een deal komt'', aldus een beleggingsstrateeg. ,,Hoe die precies in elkaar steekt en wat het effect is van de bezuinigingen op de economie, daar kijken we naar als er een daadwerkelijk akkoord is.''

Beleggers kochten vooral aandelen van bedrijven die het meest verbonden zijn met de economie, zoals producent van mijnbouwapparatuur Caterpillar en computerfabrikant Hewlett-Packard. Facebook, dat in mei een desastreuze beursgang kende, steeg 2 procent nadat Bank of Montreal zijn beleggingsadvies voor de sociale netwerksite verhoogde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen