ANP13 mrt '12 15:43Aangepast op 13 mrt '12 16:52

Duits vertrouwen stuwt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen waren dinsdag optimistisch gestemd. De stemming werd gesteund door een sterke toename van het economisch vertrouwen in Duitsland en een groter dan verwachte stijging van de Amerikaanse detailhandelsverkopen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1,7 procent hoger op 331,54 punten. De MidKap-index klom 1,9 procent tot 549,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,9 en 1,6 procent.

Op Wall Street stonden de Amerikaanse beurzen tot 1 procent hoger. De Dow-Jonesindex steeg daarbij weer tot boven de 13.000 punten nadat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in februari de sterkste stijging in 5 maanden lieten zien.

Munich Re

Uit cijfers van het onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten in de economie in maart veel sterker is toegenomen dan verwacht. De ZEW-index steeg in maart naar de hoogste stand sinds juni 2010.

In Frankfurt steeg Munich Re ruim 2,8 procent. De grootste herverzekeraar ter wereld verwacht dat de winst dit jaar zal verdrievoudigen tot circa 2,5 miljard euro. Vorig jaar kelderde de winst tot 702 miljoen euro. Dat was het gevolg van enorme kosten door een groot aantal natuurrampen en hoge afschrijvingen op Grieks staatspapier.

Air France-KLM

In Londen daalde Antofagasta 2,4 procent. De winst van de Chileense mijnbouwer over 2011 viel lager uit dan verwacht. Ook gaf het bedrijf geen verklaring voor het vertrek van de bestuursvoorzitter, die vorige week plotseling opstapte.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste stijger in de AEX met een winst van 5,7 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde met een plus van 3,5 procent. Grootste daler was baggeraar Boskalis met een min van 2,7 procent. Boskalis zal aanstaande donderdag de resultaten bekendmaken.

TNT Express in de min

TNT Express zakte 0,6 procent. Volgens bronnen rond de onderhandelingen zal UPS het bod op de pakketbezorger hoogstens met een symbolisch bedrag verhogen. UPS heeft op dit moment een te sterke positie om een echt hoger bod te overwegen. PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in TNT, steeg 0,7 procent.

Op de lokale markt werden de resultaten van DPA beloond met een koerswinst van ruim 18 procent. De detacheerder wist de tweede jaarhelft van 2011 winstgevend af te sluiten na een fors verlies in de eerste 6 maanden van 2011.

De euro was 1,3114 dollar waard, tegen 1,3150 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 106,80 dollar per vat en Brentolie klom 0,5 procent tot 126 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen