ANP9 sep '12 15:44

Poetin haalt uit naar EU-onderzoek Gazprom

VLADIVOSTOK (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag fel uitgehaald naar het onderzoek van de Europese Commissie naar mogelijke marktmanipulatie door het Russische staatsgasconcern Gazprom in Oost-Europa. Volgens Poetin is dat onderzoek ,,niet constructief''.

Poetin stelde dat de EU met het onderzoek wil afdwingen dat Gazprom goedkoper gas gaat leveren en daarmee een bijdrage levert aan het steunen van de zwakke economieën in Oost-Europa. De Russische president zei dat de EU daarmee zijn land met een deel van de schuldencrisis wil opzadelen en de aandacht op de crisis probeert af te wenden. ,,Verenigd Europa wil enige politieke invloed behouden en wil dat wij daarvoor betalen.''

Brussel maakte vorige week bekend een onderzoek te starten naar Gazprom. De producent en leverancier van aardgas zou de concurrentie belemmeren in de markten in Centraal- en Oost-Europa en te hoge prijzen in rekening brengen. Moskou waarschuwde dat het onderzoek de relatie met Rusland op energiegebied kan schaden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen