ANP21 dec '12 07:16

Nikkei sluit onder 10.000 punten

ANP
ANP

TOKIO (AFN) - De beurs in Tokio is vrijdag voor de tweede dag op rij lager gesloten en zakte weer onder de 10.000 punten. Beleggers grepen de aanhoudende onzekerheid over de begrotingsonderhandelingen in de Verenigde Staten aan om wat winst te nemen voorafgaand aan een lang weekeinde. De Nikkei eindigde 1 procent lager op 9940,06 punten. De Japanse beurs won deze week 2,1 procent.

Maandag is de beurs in Tokio gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Japanse exportbedrijven stonden onder druk door een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bedrijven als Panasonic en Toyota verloren daardoor 1,4 en 2,5 procent. Mitsubishi Motor zette de daling voort met een min van 5,8 procent. Een dag eerder verloor de Japanse automaker al ruim 5 procent na de bekendmaking van een massale terugroepactie. Ook tikte de Japanse overheid het bedrijf op de vingers omdat Mitsubishi te passief zou hebben gereageerd op de kwestie.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag ook omlaag. In Hongkong verloor de Hang Seng-index 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,3 procent. De Kospi in Seoul zakte 1 procent. Samsung Electronics verloor 4,1 procent nadat de Europese Commissie liet weten binnen enkele weken een formele klacht in te dienen tegen het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf vanwege machtsmisbruik van zijn patenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen