ANP15 feb '12 20:49Aangepast op 15 feb '12 22:20

Fed verdeeld over noodzaak extra steun

WASHINGTON (AFN) - Binnen de Federal Reserve bestaat verdeeldheid over de vraag of de centrale bank extra steunmaatregelen moet nemen om de Amerikaanse economie aan te jagen. Dat bleek woensdag uit de notulen van de vergaderingen op 24 en 25 januari.

Sommige functionarissen zouden graag zien dat de Fed op korte termijn obligaties gaat opkopen, zoals al in twee eerdere steunprogramma's gebeurde. Zij drongen daarop aan met het oog op de nog altijd hoge werkloosheid van 8,3 procent van de beroepsbevolking.

Anderen zeiden dat een derde opkoopprogramma er alleen moet komen als de economie verder afzwakt of als de inflatie onder de doelstelling van 2 procent blijft. De Fed besloot op de vergadering om de rente tot medio 2014 op 0 tot 0,25 procent te houden. Een van de beleidsmakers stemde daar tegen.

2,3 biljoen dollar

De Fed heeft sinds de uitbraak van de crisis voor 2,3 biljoen dollar aan obligaties en hypotheekgerelateerde beleggingsinstrumenten opgekocht. Daarmee moest de economie worden vlot getrokken na de diepe recessie in de jaren 2007 tot en met 2009.

Ook bleek uit de notulen dat er nogal uiteenlopende meningen zijn over het rentebeleid. Zes functionarissen verwachting dit jaar of volgend jaar de eerste renteverhoging, terwijl vijf anderen die stap pas in 2014 verwachten. Nog eens zes anderen denken dat de Fed pas in 2015 of 2016 de rente verhoogd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen