ANP5 sep '12 15:19

Draijer relatief onbekend in 'polder'

DEN HAAG (AFN) - Na lange tijd voorzitters te hebben gehad die gepokt en gemazeld waren in de Nederlandse 'polder', krijgt de Sociaal-Economische Raad (SER) een relatieve buitenstaander als voorzitter. Wiebe Draijer volgt donderdag Alexander Rinnooy Kan op als eerste man van het belangrijkste economische adviesorgaan van het kabinet.

Rinnooy Kan had, voor hij bij de SER kwam, onder meer de werkgeversorganisatie VNO geleid. Diens voorganger Herman Wijffels was behalve ex-bestuursvoorzitter van de Rabobank ook een vooraanstaande CDA'er. En Klaas de Vries, die vóór Wijffels de SER leidde, had jarenlang voor de PvdA in de Tweede Kamer gezeten. Maar Draijer komt van adviesbureau McKinsey. Zelfs ervaren 'polderwatchers' hadden nooit van hem gehoord.

Toch is de nieuwe SER-voorzitter vertrouwd met de Nederlands overlegeconomie. Hij was onder meer actief als lid van het Netwerk Onderwijsinnovatie en als initiatiefnemer van het onlinediscussiefplatform De Nationale Dialoog. Voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius leerde hem daar kennen. Ze betitelde Draijer als ,,iemand die het leuk vindt mensen en ideeën aan elkaar te knopen''.

Bijzondere kwaliteiten

Draijer is geboren in 1965. Hij studeerde werktuigbouwkunde in Delft. In 1990 werd hij fellow bij McKinsey en in 2003 directeur bij dit adviesbureau. Verder is van hem bekend dat hij van hardlopen, paardrijden en lezen houdt.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken omschreef de nieuwe SER-voorzitter als ,,een man van bijzondere kwaliteiten''. Kamp zei blij te zijn dat ,,iemand met zijn achtergrond in het bedrijfsleven de ambitie heeft zich in te zetten voor de publieke zaak''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen