ANP22 nov '12 05:56

Marathonoverleg in Brussel over begroting

BRUSSEL (AFN) - De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen en toekomstig lid Kroatië vergaderen donderdag en vrijdag weer in Brussel. Op de agenda van de top staat de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor 2014-2020. Het zal een marathonoverleg worden.

De tegenstellingen zijn enorm: landen die meer ontvangen uit Brussel dan betalen, willen een zo groot mogelijke begroting, terwijl de nettobetalers waaronder Nederland willen dat Europa met minder geld rondkomt.

Aan EU-president Herman Van Rompuy om te proberen de leiders naar elkaar toe te bewegen. Een hele klus en daarom begint de dag dan ook niet met gezamenlijk overleg. Van Rompuy zal met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso alle leiders eerst een op een spreken, vanaf donderdagochtend. Het is de bedoeling dat de Britse premier David Cameron de spits afbijt.

Compromis

De volgorde van gesprekken is van praktische aard. Er moet geen politieke boodschap in worden gelezen, zo klinkt het in Brussel. ,,Er moet niets achter worden gezocht.''

Na al die 28 gesprekjes van ongeveer 10 tot 15 minuten zal Van Rompuy met een compromis komen. Daar zullen de leiders dan 's avonds samen over debatteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen