ANP29 okt '12 07:53Aangepast op 29 okt '12 08:40

'Amsterdamse beurs opent lager'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal maandag waarschijnlijk licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. Beleggers nemen een afwachtende houding aan aangezien de Amerikaanse beurzen gesloten blijven vanwege orkaan Sandy.

,,De AEX begint een half puntje lager. De handel zal terughoudend zijn nu de Amerikaanse beurzen niet zullen openen vanwege orkaan Sandy. Voor de rest lijkt het een belangrijke week te worden met een hoop macrocijfers en kwartaalresultaten. In Amsterdam komt een kwart van de AEX met cijfers en eind deze week krijgen we het Amerikaanse banenrapport. Ook is iedereen in afwachting van de presidentsverkiezingen in de VS, die volgende week dinsdag plaatsvinden'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Netherlands.

De beursbedrijven NYSE Euronext en Nasdaq maakten bekend dat de Amerikaanse markten dicht blijven vanwege de naderende orkaan Sandy. NYSE schortte in eerste instantie alleen de fysieke handel op, maar sluit nu ook de elektronische handel. Er is een kans dat de beurzen dinsdag ook gesloten blijven.

TNT Express

Aan het bedrijvenfront bleek dat pakketbezorger TNT Express de winst in het derde kwartaal flink heeft opgevoerd, mede door het afstoten van verlieslatende activiteiten. In Europa bleven de resultaten onder druk staan, terwijl ze in Azië verbeterden. TNT stelde daarnaast vertrouwen te hebben in het afronden van de beoogde overname door het Amerikaanse UPS begin volgend jaar.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco liet vrijdag na de slotbel weten dat de omzet in de eerste 9 maanden van dit jaar met 4 procent is gestegen tot 1,25 miljard euro. De bruto huurinkomsten kwamen uit op 1,13 miljard euro, tegen 1,09 miljard euro een jaar eerder.

Apple

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag weinig beweging zien. In Tokio eindigde de Nikkei onveranderd. Winstwaarschuwingen van automaker Honda en telecomconcern NTT DoCoMo wogen op het sentiment.

De effectenbeurzen op Wall Street schoten vrijdag niets op met een meevallend groeicijfer over de Amerikaanse economie. Dat kwam door tegenvallende resultaten en verwachtingen van onder meer Apple.

De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 13.107,21 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,1 procent tot 1411,94 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omhoog tot 2987,95 punten.

Euro

De Europese aandelenmarkten gingen wel overwegend met kleine winsten het weekeinde in. Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent hoger op 329,45 punten. De MidKap werd gedrukt door een fors koersverlies van diervoederproducent Nutreco en daalde 0,6 procent tot 522,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,4 en 0,7 procent. Londen sloot nagenoeg vlak.

De euro was maandag voorbeurs 1,2915 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 85,82 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen