ANP2 mei '12 02:16

Osama bin Laden jaar dood

EPA
EPA

RIJSWIJK (ANP) - Osama bin Laden, die de wereld wakker schudde met de al-Qaeda-aanslagen van 11 september 2001 op onder meer de Twin Towers, werd woensdag precies een jaar geleden geliquideerd. Amerikaanse commando's doodden hem op 2 mei 2011 in zijn schuilplaats, een villa in Abbottabad, niet ver van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

9/11, naar de Amerikaanse datumnotatie, kostte circa 3000 mensen het leven. De Amerikanen maakten daarop bijna een decennium lang jacht op Bin Laden en zijn terreurorganisatie. Bin Laden richtte al-Qaeda eind jaren 70 op.

De Amerikaanse overheid brengt binnenkort documenten van Bin Laden uit zijn schuilplaats naar buiten. Daarin zou de leider hebben geklaagd over ramp na ramp voor zijn terreurbeweging. Hij overwoog zelfs de naam van al-Qaeda te wijzigen, omdat er zoveel leiders werden gedood.

Volgens Amerikaanse experts blijven aanhangers van al-Qaeda een bedreiging, al is de kern in Pakistan geminimaliseerd. Vooral radicalisering via internet en kleine terreurcellen zien de Amerikanen nu als bedreiging voor de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen