ANP17 aug '12 11:52

Beurzen op hoogste niveau in 5 maanden

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zetten vrijdag de klim voort en bewegen rond de hoogste niveaus in 5 maanden tijd. Opmerkingen van bondskanselier Angela Merkel voedden de hoop dat Duitsland de crisisstrategie van de Europese Centrale Bank (ECB) zal steunen.

,,De handel is erg rustig. We genieten van het mooie weer en de mooie koersen. De boodschap die de ECB heeft afgegeven om alles te doen om de euro te redden wordt gesteund door Merkel. Het blijft wachten op wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, maar op Europees vlak is er even wat rust gecreëerd", stelde handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 335,12 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is daarmee iets meer dan 2 punten verwijderd van het hoogste niveau van het jaar, dat in maart werd bereikt. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 513,75 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent.

Integratie

De Duitse bondskanselier riep tijdens een bezoek aan Canada de andere eurolanden op om snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken. Tijdens het bezoek bevestigde Merkel tevens dat ECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Marktpartijen vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de eurocrisis zal laten varen.

In de AEX ging Air France-KLM aan kop met een winst van meer dan 4 procent. Een belangrijk deel van de piloten van Air France is akkoord gegaan met de reorganisatie die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren.

Brunel stijgt

Brunel klom in de MidKap 3,4 procent. De detacheerder heeft opnieuw een zeer sterk kwartaal achter de rug en verhoogt de verwachtingen voor de rest van het jaar. Op de lokale markt zakte Telegraaf Media Groep (TMG) bijna 6 procent. Het mediabedrijf zag de advertentie-inkomsten opnieuw sterk dalen en liet zijn winstvoorspelling los.

De euro was 1,2372 dollar waard, tegen 1,2355 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 95,14 dollar per vat en Brentolie zakte 1,3 procent tot 113,77 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen