ANP16 dec '12 08:26

'Republikeinen slikken meer belasting rijken'

WASHINGTON (AFN) - De Republikeinen in de Verenigde Staten tonen zich voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Die handreiking heeft de Republikeinse leider John Boehner zaterdag aan president Barack Obama gedaan, stelden bronnen in het Witte Huis.

Als de beweringen kloppen, zou het de eerste keer zijn dat Boehner wijkt van zijn standpunt dat belastingverlagingen voor iedereen verlengd moeten worden, dus ook voor de best verdienende 2 procent.

De hopeloos verdeelde Democraten en Republikeinen hebben nog twee weken de tijd om het eens te worden over de begroting van 2013. Als dat niet gebeurt, treedt een automatisch pakket van belastingverhogingen en bezuinigingen in werking waar beide partijen niet op zitten te wachten; de maatregelen kunnen de economie in een recessie duwen, vrezen ze.

Voorwaarden

De zogenoemde 'fiscal cliff', zoals dit vooruitzicht is gaan heten in de Amerikaanse media, is het resultaat van wetgeving uit 2011. De twee partijen spraken toen af dat automatisch bezuinigd moet worden als de politiek het niet eens kan worden over inperking van het overheidstekort.

Volgens de website Politico is Boehner overigens niet van zins Obama helemaal zijn zin te geven. Hij wil volgens de website alleen de belasting laten stijgen voor mensen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen. Obama pleit voor een lagere grens van 250.000 dollar per gezin. De president zou de voorwaarden van de Republikeinen volgens de anonieme bronnen dan ook niet willen accepteren.

Een woordvoerder van Boehner wilde de berichten bevestigen noch ontkennen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen