ANP17 aug '12 15:51Aangepast op 17 aug '12 16:59

Beurzen vervolgen zomerrally

AMSTERDAM (AFN) - De zomerrally op de Europese beurzen werd vrijdag voortgezet en stuurde de graadmeters naar de hoogste niveaus in 5 maanden tijd. De steunbetuiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde voor een positieve stemming.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 336,55 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is daarmee minder dan 1 punt verwijderd van het hoogste niveau van het jaar, dat in maart werd bereikt. De MidKap-index klom 1 procent tot 514,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

In New York stond de Dow-Jonesindex vlak, ondanks een aantal meevallende macrocijfers. Het Angela Merkel-effect had donderdag al zijn uitwerking gehad op de Amerikaanse beurzen.

Mario Draghi

De Duitse bondskanselier riep tijdens een bezoek aan Canada de andere eurolanden op om snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken. Tijdens het bezoek bevestigde Merkel tevens datECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Marktpartijen vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de eurocrisis zal laten varen.

,,De boodschap die de ECB heeft afgegeven om alles te doen om de euro te redden wordt gesteund door Merkel. Het blijft wachten op wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, maar op Europees vlak is er even wat rust gecreëerd", stelde handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

Air France-KLM

In de AEX ging Air France-KLM aan kop met een winst van meer dan 4 procent. Een belangrijk deel van de piloten van Air France is akkoord gegaan met de reorganisatie die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren.

Heineken was de grootste daler met een min van 1,5 procent. Persbureau Reuters meldde dat de bierbrouwer zijn bod op het belang van Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries (APB) heeft verhoogd tot 53Singaporese dollar per aandeel. Eerder overtrof Thai Beverages een bod van Heineken door 55 Singaporese dollar te bieden.

Telegraaf Media Groep

Brunel klom in de MidKap bijna 5 procent. De detacheerder heeft opnieuw een zeer sterk kwartaal achter de rug en verhoogt de verwachtingen voor de rest van het jaar. Op de lokale markt zakte Telegraaf Media Groep (TMG) 5,8 procent. Het mediabedrijf zag de advertentie-inkomsten opnieuw sterk dalen en liet zijn winstvoorspelling los.

De euro was 1,2295 dollar waard, tegen 1,2355 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde met 0,2 procent tot 95,38 dollar per vat en Brentolie zakte ruim 2 procent tot 112,97 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen