ANP17 aug '12 07:05Aangepast op 17 aug '12 19:23

'Voorbereiden op uiteenvallen eurozone'

HELSINKI (AFN) - Europese leiders moeten zich voorbereiden op het uiteenvallen van de eurozone. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Finland, Erkki Tuomioja, vrijdag gezegd in The Daily Telegraph.

Volgens Tuomioja bereiden Finse ambtenaren zich met betrekking tot de gemeenschappelijke munt voor op ,,elke eventualiteit''. Het opbreken van de euro heeft niet de voorkeur van de Finse regering, aldus de minister. ,,Maar we moeten vorbereid zijn.''

Finse politici proberen anti-Europees sentiment in het land tegemoet te komen. De anti-Europa-partij Ware Finnen schudden vorig jaar de Finse politiek op door van 4 naar 19 procent van de stemmen te gaan.

'Totale catastrofe'

De leider van de Ware Finnen, Timo Soini, zei eerder: ,,Er zijn nu geen regels die aangeven hoe een land de eurozone kan verlaten, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Of het zuiden of het noorden zal breken met de munt, want deze dwangbuis veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.''

Volgens de Finse minister zou het opbreken van de eurozone niet het einde van de Europese Unie betekenen. ,,Het zou de EU beter kunnen laten werken'', stelde hij.

AAA-rating

Minister Alexander Stubb (Europese zaken en buitenlandse handel) liet aan persbureau Reuters weten dat de visie van zijn collega niet het officiële standpunt van de Finse regering weergeeft. Hij benadrukte dat zijn land voor de volle 100 procent achter de euro staat.

Finland is een van de vier landen binnen de eurozone met een AAA-rating, de hoogste kredietwaardigheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen