ANP17 jan '12 07:45Aangepast op 17 jan '12 08:38

Panel: accountants Olympus niet aansprakelijk

EPA
EPA

TOKIO (AFN) - Accountantsbureaus KPMG en Ernst & Young zijn niet aansprakelijk voor de fraudezaak bij het Japanse Olympus. Dat heeft een onafhankelijk panel, dat het fraudeschandaal bij de producent van camera's en optische apparatuur onderzoekt, dinsdag bepaald.

Door de zaak waren vraagtekens ontstaan over de rol die de accountantsbureaus hadden gespeeld in het goedkeuren van de financiële verslagen van Olympus. Het bedrijf poetste jarenlang grote verliezen weg door buitensporige betalingen aan adviseurs en met behulp van overnames. Ook hield Olympus een dubbele boekhouding bij. Met de fraudezaak is omgerekend 1,3 miljard euro gemoeid.

Het panel zei echter wel dat op individuele basis fouten zijn gemaakt door vijf accountants, waardoor het bedrijf een schade leed van omgerekend 86 miljoen euro. De Japanse tak van KPMG was tot 2009 het accountantsbureau van Olympus. Daarna nam Ernst & Young in Japan het over.

Medeplichtig

Olympus heeft rechtszaken aangespannen tegen 19 zittende en voormalige bestuurders van het bedrijf. Zij zouden medeplichtig zijn geweest aan de fraude of ervan op de hoogte zijn geweest, maar niets hebben ondernomen. Het bedrijf wil voor omgerekend 160 miljoen euro aan schadevergoedingen eisen van de managers.

De zaak werd in de openbaarheid gebracht door de Britse topman Michael Woodford. Die werd vervolgens ontslagen omdat hij bedrijfsgeheimen zou hebben onthuld. Woodford gaat schadevergoeding eisen van Olympus vanwege zijn ontslag.

Olympus maakte vorige week bekend dat de bestuurders die zijn aangeklaagd, onder wie topman Shuichi Takayama, in maart of april zullen aftreden. Dat zal gebeuren na een ingelaste aandeelhoudersvergadering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen