ANP21 jun '12 07:58Aangepast op 21 jun '12 08:31

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal donderdag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Een verdere verzwakking van de Chinese industrie zet de stemming onder druk. Daarnaast zijn beleggers teleurgesteld dat de Federal Reserve (Fed) geen nieuw stimuleringsbeleid heeft aangekondigd.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten lager. De Fed stelt teleur. De Amerikaanse centrale bank kan meer doen, maar houdt voorlopig zijn kaarten tegen de borst. De rally die was gebaseerd op de hoop op meer steun wordt de kop ingedrukt. Verder is het wachten op Europa. Vandaag en morgen komen de ministers van Financiën bijeen. Volgende week is er een EU-top en vrijdag komen ook nog de leiders van Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië bijelkaar'' aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken liet woensdagavond weten door te gaan met de aankoop van langlopende obligaties, gecombineerd met de verkoop of aflossing van kortere leningen. Deze zogenoemde operatie Twist drukt de rente op langlopende schulden, zodat bedrijven die willen investeren goedkoper kunnen lenen. Fed-voorman Ben Bernanke beloofde wel dat meer maatregelen kunnen volgen als de economische situatie daar om vraagt.

Verre Oosten

KPN liet woensdag nabeurs weten er niet in te zijn geslaagd een koper of samenwerkingspartner te vinden voor de Duitse dochter E-Plus. De kans dat het Mexicaanse América Móvil erin slaagt het gewenste belang van 27,7 procent in KPN te verwerven, lijkt daarmee toegenomen.

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend verliezen zien nadat bleek dat de Chinese industrie in juni verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in China, die wordt samengesteld door zakenbank HSBC, zakte deze maand tot 48,1. Dat is het laagste niveau in 7 maanden tijd. Een indexcijfer onder de 50 duidt op een krimp van de industrie.

Wall Street

In Tokio sloot de Nikkei daarentegen 0,8 procent hoger. Een verdere verzwakking van de Japanse yen zorgde voor stevige koerswinsten onder de exportbedrijven.

Op Wall Street waren beleggers woensdag teleurgesteld in de Federal Reserve. Ze hadden gehoopt dat de centrale bank met zwaarder geschut zou komen om de economie aan te jagen. De Dow-Jonesindex daalde 0,1 procent tot 12.824,39 punten en de brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 1355,69 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom daarentegen een fractie tot 2930,45 punten.

AEX

De Europese effectenbeurzen sloten eerder op de dag nog met lichte winsten in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Fed. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 302,95 punten. De MidKap-index klom ook 0,4 procent tot 503,08 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen de 0,3 en 0,6 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,2682 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Een onverwachte stijging van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten bleef de olieprijzen onder druk zetten. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 80,37 dollar per vat en Brentolie daalde 0,5 procent tot 92,27 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen