ANP16 mei '12 17:04

Vier jaar cel voor zakenman Paarlberg

AMSTERDAM (ANP) - Zakenman Jan Dirk Paarlberg is woensdag door het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat de 55-jarige Paarlberg 17 miljoen euro heeft witgewassen die Willem Holleeder van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra had afgeperst.

De beschuldiging van witwassen was de belangrijkste in de omvangrijke en complexe strafzaak tegen Paarlberg. Het hof verklaarde ook bewezen dat de tegenwoordig in Londen wonende Paarlberg zich schuldig maakte aan oplichting en belastingfraude. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep 4 jaar cel geëist.

Holleeder is voor de systematische afpersing van Endstra veroordeeld en heeft zijn straf inmiddels uitgezeten. Paarlberg heeft altijd ontkend dat hij banden met Holleeder had, laat staan dat hij in criminele zin met hem samenwerkte. Met Endstra had Paarlberg vroeger een zakelijke relatie . De betaling van de Endstramiljoenen vond plaats in het kader van de ontvlechting van die betrekkingen, zo heeft Paarlberg altijd betoogd.

Gerelateerde artikelen