ANP11 jun '12 07:44

IATA veel somberder over Europese luchtvaart

EPA
EPA

PEKING (ANP) - De International Air Transport Association (IATA) is in de afgelopen maanden veel somberder geworden over de Europese luchtvaartsector. De brancheorganisatie voorspelde maandag een verlies in die sector van 1,1 miljard dollar dit jaar, terwijl in maart nog werd uitgegaan van een min van 600 miljoen dollar.

In de nieuwe raming houdt IATA rekening met een eventuele escalatie van de schuldencrisis. De brancheorganisatie, die circa 240 bedrijven vertegenwoordigt, verhoogde juist de winstverwachting voor Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Die halen naar verwachting een winst van 1,4 miljard dollar in plaats van de in maart geraamde 900 miljoen dollar. De winstprognose voor de mondiale luchtvaart bleef onveranderd op 3 miljard dollar.

De winst in de sector is sinds 2010 twee keer op rij vrijwel gehalveerd. In 2010 bedroeg de winst 15,8 miljard dollar, gevolgd door 7,9 miljard dollar vorig jaar. ,,Het risico van een hevigere economische terugval als gevolg van een bankencrisis in de eurozone, kan de winsten in de sector makkelijk wegvagen'', aldus IATA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen