ANP18 dec '12 04:30

Nieuwe politiedienst tegen drugsgeweld Mexico

EPA
EPA

MEXICO-STAD (ANP) - Mexico krijgt een nieuwe nationale politie, die het drugsgerelateerde geweld in het land moet stoppen. Het korps van 10.000 man wordt gebaseerd op de Spaanse Guardia Civil. Een dergelijke dienst bestond nog niet in het Midden-Amerikaanse land.

De onlangs aangetreden president Enrique Pena Nieto kondigde de vorming van de nationale politie maandag aan. De dienst is onderdeel van zijn plan om de voortwoekerende criminaliteit tegen te gaan. Hoogste prioriteit is de aanpak van moorden, ontvoeringen en afpersing door de drugskartels die het land al jaren in hun greep houden.

Pena Nieto trekt verder bijna 9 miljard dollar uit voor sociale programma's die gericht zijn op het voorkomen van criminaliteit. Hij presenteerde zijn oplossingen als een breuk met het beleid van zijn voorganger Felipe Calderon, dat algemeen als grote mislukking wordt beschouwd.

Calderon probeerde de macht van de kartels te breken door het leger in te zetten. Het aantal doden bleef echter stijgen onder zijn leiding. Meer dan 60.000 mensen kwamen de afgelopen jaren om het leven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen