ANP18 dec '12 09:31Aangepast op 18 dec '12 09:52

'Berlijn heeft lijst van 36 systeembanken'

BERLIJN (AFN/DPA) - De Duitse overheid heeft 36 Duitse banken aangemerkt die van cruciaal belang zijn voor het financiële systeem en in aanmerking komen voor staatssteun als ze in de problemen raken. Dat meldde de krant Süddeutsche Zeitung dinsdag.

Het bestaan van de lijst werd bevestigd door de Duitse toezichthouder op het bankwezen BaFin, na vragen uit het Duitse parlement. De banken op de lijst worden aangeduid als 'nationaal systeemrelevant', wat betekent dat een ineenstorting van een van die banken grote gevolgen kan hebben voor het gehele financiële systeem en de economie. De banken op de lijst worden daarom extra streng gecontroleerd en kunnen in het geval van problemen op hulp van de overheid rekenen, aldus de krant.

Er werden geen namen van banken op de lijst bekendgemaakt, omdat anders kredietbeoordelaars en beleggers kunnen gaan speculeren over welke banken dit voordeel genieten en welke niet.

Grote banken

Het is echter wel zeker dat grote Duitse banken zoals Deutsche Bank, Commerzbank, HypoVereinsbank, DZ-Bank en de Landesbanken op de lijst staan. Ook de grote regionale spaarbanken staan waarschijnlijk op de lijst, schreef Süddeutsche Zeitung.

De 36 instituten moeten voor eind 2013 een reorganisatieplan indienen bij BaFin, waarmee de toezichthouder een soort testament voor de bank opstelt. Dit testament moet ervoor zorgen dat een bank met problemen snel kan worden afgehandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen